F. Dick Red Spirit Čínský kuchařský nůž ze série RED Spirit (krájení) 18cm Červená
Kód: 438170518Související produkty
Detailní popis produktu
Klíčové vlastnosti:
- vysocelegovaná nerezová ocel
- optimální vyváženost
- protiskluzová rukojeť vyrobena z vysoce kvalitního plastu
- laserem prověřená geometrie řezu
- praxí prověřené tvarované ostří
- symetrický tvar rukojeti pro pohodlné držení
Stáhněte si PDF katalog série nožů DICK Red Spirit
Proč si vybrat nůž firmy F. Dick ?
Záruka kvalitního zpracování nože
S nožem Dick získáváte bezmála 240 let tradice a neustálého vývoje, spojení tradičních výrobních postupů a nejmodernější technologie. Firma Friedr. Dick byla založena již roku 1778 v Německu a do dnešních dnů je stále prosperující rodinnou firmou.
Záruka kvalitního materiálu
Pro výrobu nožů jsou ve firmě Friedr. Dick používány výhradně nerezavějící, vysoce legované oceli. F. Dick si celý proces zpracování zajišťuje sám, celá výroba je v rukou odborníků.
Dlouhá životnost nože
Vady materiálu nebo zpracování F. Dick zdarma opraví nebo nahradí po celou dobu životnosti výrobku. (Na běžné opotřebení a poškození vinou nesprávného používání se tato záruka nevztahuje. Ale pokud se o nůž správně staráte, bude Vám sloužit opravdu dlouho.)
Nože profesionálů
Po celém světě profesionální řezníci a kuchaři spoléhají na kvalitu nožů F. Dick. V České republice nože Dick používá například Pražský kulinářský institut, Bidvest Gastro Team a mnozí další.
Klíčové vlastnosti nožů Dick
- dlouhotrvající ostří díky vysoce kvalitní oceli
- nůž je ukován z jednoho kusu oceli, což zajišťuje pevnost a optimální vyvážení nože
- rukojeť nože je vyrobena z vysoce odolného plastu
- laserem prověřená geometrie řezu s dvojitým zaleštěním
- poloviční patka pro využití celé délky břitu i při ostření
- rukojeť nože je s čepelí spojena bezespárově
- Dick je také velmi známý svými kvalitními ocílkami - Ocílky Dick jsou považovány za jedny z nejlepších na světě.
Výhody a nevýhody řady nožů Dick Red Spirit
unikátní design nože
perfektní na úchop - kulatá rukojeť typická pro nože asijského typu skvěle padne do ruky a nezpůsobuje otlaky.
kulaté výbrusy zaručují nepřilnavost
skvělý pro dlouhé, nepřerušované řezy
nekovaná kvalitní ocel - nůž vzniká tzv. lisováním - Je tedy vyroben z vysoce kvalitní legované oceli. Ze surového materiálu v konickém tvaru plátu je vystřižen polotovar. Než je nůž zhotoven projde ještě 16 pracovními kroky. Pro samotný povrch a pro ostří nože je nutno provést ještě dalších 6 pracovních úkonů. Koncipováno zejména pro profesionální použití. Lehké provedení s umělohmotným úchytem, s ukončením beze spár a s povrchem rukojeti bez hran.
dlouhá životnost
vhodný pro profesionály i pro běžné domácnosti
vyšší cena (avšak vyvážená skvělou kvalitou nože)
nekovaný nůž
Nože DICK Red Spirit
V sérii nožů Red Spirit se setkává vysoký standard čistého designu s dobře promyšlenou funkcí a nejvyšší přesností.
V Asii hraje červená barva velmi důležitou roli. Například červený kruh symbolizuje sluneční koule - symbol bohyně slunce. Proto se rozhodli designéři firmy F. Dick pro kruhově tvarovanou rukojeť této řady nožů v červené barvě. Ve velkých asijských zemích, jako je Mongolsko, Čína a Jižní Korea, je červená symbolem pro pokrok, štěstí, prosperitu a teplo. V našem regionu je zase synonymem pro kořenitost, oheň, teplo, smyslnost, lásku a vášeň. Přesně ta správná kombinace pro ovládnutí kuchyňského umu na nejvyšší úrovni.
Podívejte se na ostatní nože ze série DICK Red Spirit
Čepel nožů Dick je vždy uzpůsobena konkrétním potřebám. V naší nabídce naleznete kuchařské nože, nože na chleba, loupání, filetování, vykosťování a celou škálu dalších speciálních i univerzálních nožů. Určitě se nezapomeňte podívat na zvýhodněné sady nožů. Všechny tyto nože jsou dokonale vyváženy a výborně se drží v ruce. I dlouhodobá práce s nimi je pohodlná a nenamáhavá, tak jak od kvalitního německého nože Dick čekáte.
Kuchyňské nože Friedrich Dick - podívejte se na ostatní série nožů Dick
Jak se o nože Dick správně starat ?
Správnou péčí o vaše nože zajistíte jejich dlouhou životnost a také to, že si vaření pokaždé užijete. Správně připravené nože jsou naostřené na tenkou řeznou hranu a měly by být používány pouze pro krájení (ne sekání!). Pro rozdělenní kostí nebo podobných tvrdých věcí používejte místo nožů kleště nebo sekáček. Doporučujeme používat dřevěná nebo plastová prkénka na krájení. Při tvrdém prkénku ze skla, mramoru nebo žuly se nože se mohou velmi rychle otupit.
Mytí nožů v myčce
Čištění v myčce je mnohem agresivnější než ruční čištění. Střenka nože se v myčce lehce ohne a ztratí optimální řezný výkon. Při použití vysoce koncentrovaných čisticích prostředků a vystavení horké páře po dlouhou dobu jsou nože velmi náchylné k poškození. Proto doporučujeme čistit nože rukou pod tekoucí vodou měkkým hadříkem a jemným čisticím prostředkem. Po čištění osušte nože taktéž opatrně, aby nedošlo k poškození ostří.
Skladování nožů Dick
Nože Dick skladujte v blocích na nože nebo na speciálních magnetických lištách. Důležité je, aby nože byly v bloku uloženy v horizontální poloze - nikoliv vertikálně (ostří nožů by byla při vkládání a vytahování zbytečně v kontaktu se špalkem) s výjimkou bloků k vertikálnímu ukládání nožů určených. Nože ukládejte vždy čisté a osušené!
Tvrdost nože - na čem opravdu záleží?
Tvrdost kovu je mechanická vlastnost určitého materiálu, která vyjadřuje odpor proti vnikání tělesa zkušebního do povrchu testovacího tělesa. Hodnoty se uvádí buď v jednotce MPa, popřípadě bez jednotek a to podle zkušebních metod podle Brinella, Rockwella nebo Vickerse.
Zkouška tvrdosti podle Rockwella je statická zkouška tvrdosti materiálu. Řeší a sjednocuje ho i naše norma ČSN EN ISO 6508-1. Princip testu je velmi prostý – identor (zkušební těleso) vnikne po specifické míře zatížení do jiného materiálu. Podle toho, jak moc hluboko došlo ke vrypu, se určí tvrdost daného kovu.
Obecně platí, že čím tvrdší ocel, tím hůře jde nůž naostřit. Čepel nože je sice křehčí, ale o to má delší trvanlivost ostří. Podle normy má být tvrdost kvalitních kuchyňských nožů 52 až 58 HRC (zkouška tvrdosti podle Rockwella - zkouška probíhá při zatěžování silou 1471 N). Speciální japonské nože mohou mít tvrdost i přes 60 HRC. Je třeba vzít na vědomí, že tvrdost sama o sobě nevypovídá o pevnosti nebo schopnosti nože udržet ostří. Je vyzkoušené, že kovaný nůž o stejné tvrdosti drží ostří mnohem lépe než nůž nekovaný.
Kované a lisované nože
Zůstává pravdou, že kuchyňské nože kované a lisované od sebe na první pohled téměř nerozeznáte, pokud nejste odborník. Obzvlášť v případě že pouze prohlížíte fotografie na internetu a detailní popisek ke zboží chybí. Navzdory tomu, že je kování čepelí náročnější na technologii výroby a nože jsou tak dražší, neznamená to, že by byly všechny lisované nože nekvalitní.
Kované nože: Dvě metody výroby
Věděli jste, že železo a ocel jsou obě krystalické látky? Velikosti a uspořádání krystalů potom rozhoduje výsledné mechanické vlastnosti ocelového výrobku a kování je hlavní metodou, která dělá ocel tvrdší a odolnější.
V případě že se vám ale do kvalitního nože nechce investovat příliš peněz, není prakticky možné, aby byl vyroben ručně. Klasická metoda, kdy kováři stojí u výhně, žhaví železo a buší do něj kladivem, je už dnes využívána pouze pro nože sběratelské. Pro spotřební zboží bylo nutné zavést průmyslovou výrobu.
Starší ze dvou dnes používaných metod kování nožů je velmi podobná tradičnímu ručnímu postupu. Kus oceli o velikosti budoucího nástroje je vložen do bucharu, který z něj ve formě jednou ranou vyková tvar, který vzdáleně připomíná tvar nože. Ten je poté několika způsoby broušen a leštěn, až je v závěru osazen střenkou a jde do prodeje. Celý tento technologicky náročný postup se sestává z více než 40 výrobních kroků z nichž některé jsou dodnes prováděny ručně.
Vstupním materiálem pro druhou, rychlejší a méně náročnou výrobu nožů je ocelový pásek ze speciální nožířské oceli, na který se pouze přivaří záštita a poté se z něj vyřízne obrys nože. Ten je poté opět broušen do výsledného tvaru a osazen střenkou. Tato druhá metoda výroby kuchyňských nožů rovněž zahrnuje kování za horka, to se však provádí ve fázi výroby ocelových pásků a materiál při tom ještě nezískává podobu nože.
Výroba lisovaných nožů
Proces výroby lisovaných nožů je velmi jednoduchý a rychlý, proto jsou také levnější. Nekonečný pás nožířské oceli jede výrobní linkou, kde z něj speciální buchar vyrazí poměrně přesný tvar čepele s trnem, podobně, jako když se z těsta vykrajuje vánoční cukroví. Na tento tvar je připevněna střenka a pak už se jen vybrousí ostří a zahladí tupá část nože.
Lisované kuchyňské nože nemají příliš dobrou reputaci - většina lidí je skálopevně přesvědčena, že nůž musí být kovaný, a kuchařské celebrity to také rády zmiňují. Jedna věc je ovšem bez diskuse - i lisovaný nůž má své výhody.
Předně je to samozřejmě cena, díky které můžete rychle vybavit kuchyni všemi potřebnými typy nožů i s trochu napjatějším rozpočtem. Lisovaná sada nožů je většinou vyrobena z podobně kvalitní nožířské oceli a jediný rozdíl je, že nože nebyly kované. Kvůli tomu jsou pružnější a nepodrží tak dlouho dobré ostří.
Lisované nože také nemají záštitu, která by byla vyrobena z jednoho kusu oceli spolu s čepelí a trnem. Záštita je tak většinou součástí střenky a nepropůjčí noži vyvážení díky lepší distribuci hmotnosti.
Co z toho vyplývá ?
V celé lidské historii platilo, aby ocel dostala nožířské parametry, je potřeba ji vykovat. To bylo dané historicky nekvalitní metalurgií, kterou důkladné kování dokázalo ve výsledku nahradit. Dnes mohou být i levnější lisované nože dobrým nákupem, ale je jisté, že kvality kovaných nožů nedosáhnou.
Firma Friedrich DICK byla založena roku 1778 v německém Esslingenu Johannem Friedrichem Dickem. O bezmála 240 let později zůstává podnik stále rodinnou firmou. Věrni tradici a proslulé německé kvalitě špičkoví odborníci pracují na dalším vývoji výrobků, které vznikají spojením tradičních výrobních postupů a nejmodernějších technologií. A tak se všechny výrobky firmy Friedr.Dick vyznačují důsledným designem, promyšlenou funkcí a maximální kvalitou. V současnosti je firma F.Dick jediným světovým výrobcem, v jehož sortimentu naleznete nože, kuchařské a řeznické nástroje, ocílky i brusky. Friedr. Dick nabízí nůž pro každý účel a řez. Ať už s krátkým, dlouhým, úzkým nebo širokým ostřím, v pevném nebo flexibilním provedení, s hladkým řezem, speciálním výbrusem či zubatým ostřím. Vždy najdete ten správný nůž. Dlouhá tradice, výrobní zkušenost a vysoká kvalita dělají z výrobků Friedr. Dick hlavní světovou značku všech profesionálních kuchařů, řezníků i nadšených amatérů. Přečtěte si více o značce Friedrich Dick.
Doplňkové parametry
Kategorie: | Kuchařské nože |
---|---|
Záruka: | doživotní |
Hmotnost: | 0.5 kg |
Délka ostří: | 18 cm |
Rukojeť: | Plastová |
Série: | F. Dick Red Spirit |
Typ produktu: | Kuchařský nůž |
Velikost nože : | Střední nůž |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Rodinná firma Friedrich Dick vyrábí nože již od roku 1778. Spojením německé preciznosti, tradičních výrobních postupů a nejmodernějších technologií vznikají vysoce kvalitní nože pro každý účel a řez v několika produktových řadách.
Nejoblíbenější a nejširší řada je Premier Plus. S touto řadou můžete růst od vyučení po letitou praxi šéfkuchaře. Velmi zajímavá je také řada Red Spirit.Firma Friedr. Dick se sídlem v Deizisau je v mezinárodní konkurenci již několik staletí známá jako úspěšný švábský výrobce precizních nástrojů. Nože, pilníky, speciální nástroje a brusky se zde vyrábí již přes 225 let v té nejvyšší kvalitě. Světového věhlasu dosáhl tento výrobce díky jejich dlouhé životnosti a spolehlivosti. Všechny výrobky se vyznačují klasickým designem, zohledňujícím funkčnost a vysokou kvalitu.
Ve firmě se nepřetržitě pracuje na dalším vývoji těchto výrobků, které vznikají spojením tradičních výrobních postupů a nejmodernějších technologií, při zachování té nejvyšší kvality. Poznatky od zákazníků a vlastní nápady zaměstnanců F. Dick se posléze odrážejí v tradičně vysoké kvalitě výrobku.
V tradici klasických kovaných kuchařských nožů jsou série od firmy Friedr. Dick známy svou špičkovou kvalitou a dokonalým provedením. Jejich svět se točí kolem řezání a ostření. Nože Dick Vám nabídnou skutečný zážitek plynoucí z jejich perfektního a citlivého použití. Tyto nože se snadno vedou a zanechávají velice čistý řez.
Výrobní postup kovaného nože
Pro výrobu kovaného kuchařského nože je potřeba přibližně 45 různých výrobních kroků. Nože jsou ukovány z pevného kusu chrom molybdenové oceli, čepele jsou kaleny speciálním postupem na 56˚ Rockwellů. Nejdůležitější pracovní postupy jako je broušení a kalení, kontrola jakosti jakož i slitin oceli, určují vysokou kvalitu těchto nožů.
Nože značky F. Dick používá i světoznámá kuchařská TV hvězda Mario Kotaska.