Ocílky DICK

Nejprodávanější

F. Dick  Ocílka pro kuchaře a řezníky, standardní tah 35cm Černá
1 300 Kč
(1 074 Kč bez DPH)
Detail
5 položek celkem
F. Dick 1905 Ocílka 25cm standartní tah
ZdarmaZdarma
2 669 Kč bez DPH
3 230 Kč

Ocílka pro kuchaře F. Dick s délkou 25 cm z exklusivní designové série 1905.

F. Dick  Ocílka pro kuchaře a řezníky, standardní tah 25cm Černá
934 Kč bez DPH
1 130 Kč

Ocílka pro kuchaře a řezníky F. Dick o délce 25 cm.

F. Dick  Ocílka pro kuchaře a řezníky, standardní tah 30cm kulatá Černá
1 000 Kč bez DPH
1 210 Kč

Ocílka pro kuchaře a řezníky F. Dick o délce 30 cm.

F. Dick  Ocílka pro kuchaře a řezníky, standardní tah 35cm Černá
1 074 Kč bez DPH
1 300 Kč

Ocílka pro kuchaře a řezníky F. Dick v délce 35 cm.

F. Dick  Ocílka pro kuchaře a řezníky, standardní tah 30cm oválná Černá
1 306 Kč bez DPH
1 580 Kč

Ocílka pro kuchaře a řezníky v oválném typu provedení F. Dick v délce 30 cm.

Koupit si špičkové nože bez kvalitní ocílky rozhodně nestačí. Dobrá ocílka se dokáže postarat o to, aby nám nůž sloužil správně a po dlouhou dobu.

Kvalitní ocílka DICK je elixírem mládí pro vaše nože

Ocílku na nože si často pleteme s nástrojem na broušení. To je ale chyba. Ocílky prodlužují životnost ostří nožů, a to díky tomu, že vyrovnávají a vyhlazují ostří tam, kde vznikla vlivem používání nože mikronerovnost. Ocílka tlačí na čepel na krátkém úseku a díky tomu dojde k jejímu narovnání opět do správného tvaru. Slouží tedy k mikroplastické deformaci ostří a používá se souběžně s nástroji na ostření nožů – tedy s brousky. Obecně se ocílky dělí podle délky, tvaru ostří, jeho hrubosti, případně materiálu kuželu ocílky.

Jak vypadá klasická ocílka DICK?

Základní a nejvýraznější částí ocílky je dobře vyvážený ocelový kužel s tupou špičkou. V něm se nachází pravidelné zářezy. Kvalitní ocílka je vyrobena z ocele odolné opotřebení a má tvrzené jádro pro zvýšení pevnosti kužele. Povrch standardní ocílky je navíc ošetřen žárovým zinkováním, díky němuž je odolný vůči rzi. Může být však i z jiných materiálů než z pozinkované oceli. Bezpečnost práce s ocílkou zvyšuje kvalitní kování mezi ergonomickou rukojetí a kuželem.

Nejdůležitější částí ocílky, která rozhoduje o jejích vlastnostech, je povrch kužele

O vlastnostech kužele ocílky rozhodují rýhování i použitý materiál povrchu. Hrubé rýhovaní poskytuje na rozdíl od jemného vysokou abrazivitu, a tedy vysoký oděr materiálu. Jemná ocílka naopak především jemně rovná řezné hrany. Existují i leštěné povrchy ocílek. Ty pak slouží pouze pro vyrovnání a vyleštění břitu nože.

Pokud jde o ocílky, které mají kužel ze speciálních materiálů, mluvíme zejména o titanových, diamantových nebo keramických. Diamantový i titanový povrch nabízí vysoký oděr nože. Tyto ocílky se nazývají i vysoceúberové. Pro tvrdé nože se hodí zejména titanová ocílka. Vhodným je i keramický povrch ocílky. Lze narazit i na ocílky s dalšími povrchy – například se safírovým.

Když kužel není kužel

Určitě jste se již setkali s různými tvary kuželů ocílky. Mnohdy už o kužel z hlediska geometrie ani nejde. Obvykle jde o tvary, které mají v průřezu tvar kruhu, oválu, čtverce, případně jsou ploché. Speciálním tvarem je tzv. MultiCut, což je tvar složený se sedmi stran s velice jemně rýhovanou plochou.

Pro amatéry a jednoduché rovnání ostří je ideální standardní kulatá ocílka. Kužel nemá žádné hrany, kterými bychom při nesprávné manipulaci poškodili ostří nože. Navíc jsou ocílky tohoto typu lehké, a tedy pohodlné pro manipulaci. Avšak efektivnější výsledky nabízí oválná ocílka. Plochá ocílka umožňuje větší kontakt s nožem, a tím i mimořádně efektní výsledky. Čtvercová nám dovolí pracovat s různými povrchy ocílky v rámci jednoho nástroje.

Jak se správně používá ocílka DICK?

Správná ocílka by měla mít kužel delší, než je nejdelší ostří nože, které na ní budete brousit. Jinak je její používání neergonomické a může být i nebezpečné. Nůž by mohl proklouznout a poranit ruku, nebo by mohl narazit na kování u rukojeti a vytvořit na noži zub.

Ocílku je dobré mít vždy po ruce. Není to nástroj, který používáme jednou za rok, kdy se rozhodneme ostřit nože. Před prací, nebo v průběhu používání nože, táhneme ostří nože po ocílce z jedné a druhé strany, vždy dva až třikrát po celé délce kužele ocílky.

Ocílku je optimální volit od firmy, od které máme i samotné nože. Odborníci rozhodně varují před ocílkami z levných sad nožů do 500 Kč. Na této ceně totiž kvalitní ocílka začíná. A spíš ještě o dost výš.

Chytrá protahovací ocílka i pro amatéry

Kdo si přece jen na klasickou ocílku netroufá, má možnost používat i chytrou protahovací ocílku. Takovou pod názvem Rapid Steel action nabízí světoznámá firma F. Dick. Tato ocílka nože nabrousí i srovná jejich ostří. Efekt ostření je dlouhodobý a díky snadnému protahování čepele přístrojem je broušení a rovnání rychlé a bezpečné.

Ocílky F. Dick

Klasické ocílky od firmy F. Dick jsou známé mezi profesionálními kuchaři jako tzv. dikovky. Ty kvalitní, určené pro kuchaře a řezníky, sice stojí více než levné ocílky v běžných obchodech, zato však prodlouží život vašim nožům a práci s nožem v kuchyni promění doslova v zážitek. Není totiž nic horší než nůž, který nekrájí.