Jehněčí kotlety s olivami a rukolovým salátem

maso / středozemí / zdraví

Jehněčí kotlety s olivami a rukolovým salátem

9. února 2019

Příprava: 1h 30 min
Vaření: 1h 30 min
Počet porcí: 6
BMV_recepty_ikonky_tajine BMV_recepty_ikonky_nůž

Suroviny

  • 12 – 18 jehněčích kotlet
  • 100 ml olivového oleje
  • 2 cibule
  • 4 mrkve
  • 2 lžíce kurkumy
  • 600 g brambor
  • 2 střední rajčata
  • 2 lžíce hořčice (např. dijonská)
  • 2 lžíce medu
  • 18 černých oliv
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • sůl a pepř

Postup

  1. V tajinu rozehřejte polovinu olivového oleje. Opatrně osmažte kotlety ze všech stran, ale tak abyste je nepřepekli a poté je vyndejte.
  2. Nakrájejte cibuli, brambory a rajčata na malé kostičky a mrkev na hranolky.
  3. Do tajinu přidejte zbytek oleje a nechte ho rozehřát.
  4. Poté přidejte cibuli a mrkev a nechte to 5 – 6 min smažit.
  5. Přidejte sůl, pepř, kurkumu a sklenici vody. Přidejte brambory a zamíchejte.
  6. Kotlety položte na zeleninu. V misce smíchejte hořčici s medem a kotlety touto směsí polijte. Rajčata a olivy rozložte okolo kotlet.
  7. Nakrájejte rozmarýn a posypte s ním vršek pokrmu. Přiklopte a dejte péct do předehřáté trouby na 200°C na 50 min.

 

 

Pro tento recept doporučujeme:

Emile Henry Tajine na indukci, 33 cm
Zjistit více
Emile Henry Tajine cihlová 32 cm
Zjistit více
Emile Henry Tajine granátová 27 cm
Zjistit více

 

 

Historie

Tažín (tajine, tagine, tajin; arabsky الطاجين‎‎) je severoafrický pokrm, a zároveň hliněná keramická nádoba, v níž se připravuje. Obdobu, známou jako tavvas, má kyperská kuchyně.

Nádoba tažín bývá upravena glazováním, někdy s dekorativními motivy. Skládá se z kruhové spodní části s rovným dnem a s okrajem a z horní části, kterou představuje velká poklice většinou kónického tvaru. Ta zajišťuje, že se kondenzovaná pára, vznikající při ohřívání pokrmu, vrací na dno tažínu.

Tradiční způsob přípravy je dušení, tedy pomalé ohřívání nádoby nad dřevěným uhlím v přenosných vařičích, vyrobených rovněž z jílu. Vybírají se větší kusy dřevěného uhlí, které vydrží dlouho hořet. Mezi dnem nádoby a žhavými uhlíky ve vařiči je vždy prostor, který chrání nádobu před přehřátím a možným prasknutím.

Existuje rozdíl mezi významem termínu „tažín“ v Maroku a v Tunisku. Zatímco v Maroku se jedná téměř vždy o kombinaci masa a zeleniny za použití koření a někdy i oliv a ovoce, v Tunisku představuje spíše obdobu omelety či vaječné nádivky s masem, sýrem, bylinkami, nebo těstovinami.

Podstatnou částí tajine v Maroku je koření Ras el Hanout, jde o směs několika druhů koření (kardamom, hřebíček, skořice, římský kmín, kurkuma a další koření).

fb

Máte skvělý recept, o který se chcete podělit? Napište nám jej na Facebooku!

Facebook Baví mě vařit

Něco o nás

Náš příběh jsme začali psát před několita lety s malým skládkem v garáži. Vaření nás bavilo a plni elánu jsme se rozhodli našemu koníčku věnovat i obchodně. Postupem času se k nám přidávali kamarádi a známí, kteří sdílejí naší vášeň. Vášeň pro dobré jídlo, jeho přípravu a v neposlední řadě touhu vyprávět příbehy ostatních rodinných firem, jejichž výrobky máme tu čest prodávat. A že to jsou zajímavé příběhy vám ani nemusím povídat. Po několika letech růstu našeho obchodu, vybudování showroomu v Brně, dvou nejmenších přírustcích do naší rodiny a spoustě plánu do budoucna, jsme stále pyšní, že neprodáváme čínské napodobeniny - prodáváme věci s příběhem. Nechte si jej od nás vyprávět.

Kristýna a Max
životní a obchodní partneři