Kachna, brambor, griláš, fíky

Ve spolupráci s námi si pro vás Pavel Berky připravil recept na kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a grilášem plněným kachní paštikou. Právě kachní prsa patří mezi jeho velmi vydařené recepty a pravděpodobně i mezi ty oblíbené, protože právě tento recept připravil Pavel Berky na svém prvním castingu do soutěže MasterChef Česko 2020. Při troše zručnosti si ho můžete celkem jednoduše udělat doma i vy. Vařte jako MasterChef :) My vám zase poradíme, kteří pomocníci z kuchyně vám usnadní práci.

Porce: 4

Časová náročnost: 100 min (60 když jste na castingu MasterChef Česko :D)

Ingredience:

Kachna:

  • 4 ks kachní prsa
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • tymián

Paštika:

  • 200 g kachních jater
  • 200 g kuřecích jater
  • 50 ml mandlového likéru
  • 150 ml červeného vína suchého
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks cibule

Omáčka:

  • máslo
  • 150 ml červeného vína
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 3 ks fíků
  • balsamico (podle chuti)

Griláše (cca 8 ks):

  • 200 g cukru moučky
  • 200 g mletých ořechů (dle chuti)
  • mleté ořechy na dozdobení

Bramborový fondant:

  • 4 ks brambor
  • 50 g máslo
  • 300 ml vývar

 

Postup:

Kachní prsa odblaníme, očistíme od přebytečné kůže a zarovnáme kraje. Kůži nakrájíme šikmým řezem, aby se dobře propekla. Osolíme z každé strany a na suchou pánev dáme kůži opékat. Opečeme do křupava, otočíme na opačnou stranu a přibližně jednu minutu opékáme na straně, kde není kůže. Předěláme na plech a v rozehřáté troubě na 180 pečeme přibližně 6-8 min, podle velikosti prsa. Vyndáme a necháme odležet 10-15 minut. 

Tip: přebytečný tuk z kachny při vypékání vždy slejeme, aby byla pánev vždy suchá – docílíme tím větší křupavosti kůže


Brambory oloupeme a vykrojíme čtyři špalky. V pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme brambory, které osolíme a z každé strany je opečeme do zlatova. Na pánvi je do poloviny zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca. 15 min do změknutí.

Paštika: Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmahneme do sklovita cibulku. Přidáme očištěná játra, necháme zatáhnout a podlijeme mandlovým likérem. Dochutíme tymiánem a likér zredukujeme do sucha. Následně zalijeme červeným vínem, které opět zredukujeme. Po vychladnutí rozmixujeme se smetanou a rozpuštěným máslem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Chladíme do podávání.

Tip: Játra neopékáme moc dlouho, uvnitř musí zůstat stále růžová, aby nebyla paštika měla hezkou narůžovělou barvu.


Omáčka: Fíky, tymián a červenou cibuli povaříme ve víně, balsamiku a ve vývaru až do rozvaření. Scedíme, přepasírujeme a zašleháme kousek másla. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Pokud nejsou fíky dostatečně zralé – můžeme mírně dochutit medem nebo cukrem.

Griláš: V hrnci rozpustíme cukr na karamel, odstavíme z plotny a přisypeme stejné množství namletých ořechů, rozmícháme. Lžící nabereme horkou směs, vylijeme na kuchyňskou linku, vytvarujeme placku a pomocí vařečky rolujeme do trubičky. Pozor, karamelová směs je horká. Hotovou trubičku obalíme v rozemletých oříšcích a vychladnuté plníme kachní paštikou.

Tip: S karamelovou směsí je potřeba pracovat rychle, protože brzy tvrdne.

Jakmile je vše hotové, můžeme podávat.

K přípravě receptu se Vám z naší nabídky může hodit:

 

Dobrou chuť!