Kachna, brambor, griláš, fíky

Ve spolupráci s námi si pro vás Pavel Berky připravil recept na kachní prsa s bramborem, fíkovou omáčkou a grilášem plněným kachní paštikou. Právě kachní prsa patří mezi jeho velmi vydařené recepty a pravděpodobně i mezi ty oblíbené, protože právě tento recept připravil Pavel Berky na svém prvním castingu do soutěže MasterChef Česko 2020. Při troše zručnosti si ho můžete celkem jednoduše udělat doma i vy. Vařte jako MasterChef :) My vám zase poradíme, kteří pomocníci z kuchyně vám usnadní práci.

Porce: 4

Časová náročnost: 100 min (60 když jste na castingu MasterChef Česko :D)

Ingredience:

Kachna:

  • 4 ks kachní prsa
  • sůl
  • pepř
  • rozmarýn
  • tymián

Paštika:

  • 200 g kachních jater
  • 200 g kuřecích jater
  • 50 ml mandlového likéru
  • 150 ml červeného vína suchého
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • sůl
  • pepř
  • tymián
  • 1 stroužek česneku
  • 1 ks cibule

Omáčka:

  • máslo
  • 150 ml červeného vína
  • 150 ml kuřecího vývaru
  • 3 ks fíků
  • balsamico (podle chuti)

Griláše (cca 8 ks):

  • 200 g cukru moučky
  • 200 g mletých ořechů (dle chuti)
  • mleté ořechy na dozdobení

Bramborový fondant:

  • 4 ks brambor
  • 50 g máslo
  • 300 ml vývar

 

Postup:

Kachní prsa odblaníme, očistíme od přebytečné kůže a zarovnáme kraje. Kůži nakrájíme šikmým řezem, aby se dobře propekla. Osolíme z každé strany a na suchou pánev dáme kůži opékat. Opečeme do křupava, otočíme na opačnou stranu a přibližně jednu minutu opékáme na straně, kde není kůže. Předěláme na plech a v rozehřáté troubě na 180 pečeme přibližně 6-8 min, podle velikosti prsa. Vyndáme a necháme odležet 10-15 minut. 

Tip: přebytečný tuk z kachny při vypékání vždy slejeme, aby byla pánev vždy suchá – docílíme tím větší křupavosti kůže


Brambory oloupeme a vykrojíme čtyři špalky. V pánvi rozpustíme kousek másla, přidáme brambory, které osolíme a z každé strany je opečeme do zlatova. Na pánvi je do poloviny zalijeme vývarem a na mírném ohni vaříme cca. 15 min do změknutí.

Paštika: Na pánvi rozehřejeme olej, na kterém osmahneme do sklovita cibulku. Přidáme očištěná játra, necháme zatáhnout a podlijeme mandlovým likérem. Dochutíme tymiánem a likér zredukujeme do sucha. Následně zalijeme červeným vínem, které opět zredukujeme. Po vychladnutí rozmixujeme se smetanou a rozpuštěným máslem. Podle chuti dochutíme solí a pepřem. Chladíme do podávání.

Tip: Játra neopékáme moc dlouho, uvnitř musí zůstat stále růžová, aby nebyla paštika měla hezkou narůžovělou barvu.


Omáčka: Fíky, tymián a červenou cibuli povaříme ve víně, balsamiku a ve vývaru až do rozvaření. Scedíme, přepasírujeme a zašleháme kousek másla. Dochutíme solí a pepřem.

Tip: Pokud nejsou fíky dostatečně zralé – můžeme mírně dochutit medem nebo cukrem.

Griláš: V hrnci rozpustíme cukr na karamel, odstavíme z plotny a přisypeme stejné množství namletých ořechů, rozmícháme. Lžící nabereme horkou směs, vylijeme na kuchyňskou linku, vytvarujeme placku a pomocí vařečky rolujeme do trubičky. Pozor, karamelová směs je horká. Hotovou trubičku obalíme v rozemletých oříšcích a vychladnuté plníme kachní paštikou.

Tip: S karamelovou směsí je potřeba pracovat rychle, protože brzy tvrdne.

Jakmile je vše hotové, můžeme podávat.

K přípravě receptu se Vám z naší nabídky může hodit:

 

Dobrou chuť!

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení