Mrkvový dort

Mrkvový dort je dokonalý vláčný dezert s křupavými oříšky a vůní skořice. Kdokoliv ho ochutnal, tak se do něj zamiloval. Neváhejte a vyzkoušejte ho také.

Suroviny:
Těsto

3 vejce
220 ml slunečnicového oleje
150 g cukru
2 lžíce medu
2 lžičky vanilkové pasty nebo extraktu
300 g hladké mouky
1 pytlíček kypřícího prášku na pečení
špetka soli
2 lžičky skořice
1,5 lžičky kakaa
400 g nastrouhané mrkve
120 g na hrubo nasekaných ořechů
hrst ořechů a 1 malá mrkev na ozdobu

Krém
250 g měkkého tvarohu
1/2 kelímku smetany ke šlehání 31%
80 g másla
2 lžíce cukru
1 lžička citronové šťávy
potravinářské barvivo

Postup přípravy:

Nejprve si připravíme ingredience. Nastrouháme mrkev a předehřejem troubu na 172 stupňů. Do větší mísy vložíme odváženou mouku. Přilijeme olej, přidáme med, pokud je tuhý, tak ho rozehřejeme v mikrovlnné troubě, aby se nám lépe rozmíchal v těstu. Přidáme celá vejce, cukr, vanilkovou pastu či extrakt, kypřící prášek, skořici, kakao, špetku soli a nastrouhanou mrkev. Nakonec přidáme nahrubo nasekané ořechy. Vše promícháme, aby se to krásně spojilo. Těsto nalijeme do formy vystlané pečícím papírem a dáme péct do předem vyhřáté trouby. 
Než se nám těsto upeče, tak se vrhneme na krém. Ušleháme si šlehačku do tuha. Přidáme měkký tvaroh. Rozpustíme si máslo v mikrovlnce a nalijeme do krému. Přidáme cukr a trochu citronové šťávy. Ta zabrání popraskání krému. Vše ušleháme do hladkého krému a vložíme do lednice. Tam ho necháme, dokud se neupeče korpus a hlavně ho musíme nechat vychladnout. 
Korpus si rozdělíme na dvě čísti. Na spodní část korpusu naneseme polovinu krému a přiklopíme druhou půlkou korpusu. Tu potřeme druhou polovinou krému. Nyní si dort ozdobíme. Můžeme ho ozdobit třeba tak, že hrst ořechů nasekáme na hrubo a nasypeme je po okrajích dortu. Doprostřed dortu nastrouháme mrkev. Fantazii se meze nekladou. Nyní je nejlepší dát dort do lednice přes noc. Vlhkost krému se vstřebá do korpusu a ten je pak ještě vláčnější.   

 

 

Zdoj: www.smoothcooking.cz