Svatomartinská husa, karlovarský knedlík a dušené červené zelí

husa

 

Svatomartinská husa je tradiční každoroční pokrm, který se od nepaměti připravuje kolem 11.11. na Svatého Martina! I když by se mohlo zdát, že je to celkem jednoduchý recept, je třeba dbát na několik zásadních věcí, aby se husička vydařila! Pojďme si tedy říct, na co si dát pozor!

BUDETE POTŘEBOVAT:

Husa:

  • 1 husu o váze alespoň 3 kg
  • 500 ml drůbežího vývaru (ideálně kuřecí, nebo může být i slepičí, který bude však výraznější)
  • 30 g hladké mouky
  • 2 ks jablek
  • 2 ks hrušek
  • kmín
  • sůl

Karlovarský knedlík:

  • 5 plátků bílého toustového chleba
  • 100 ml smetany ke šlehání (33%)
  • 50 g rozpuštěného másla
  • 1 vejce
  • 20 g čerstvé petrželové natě
  • sůl
  • pepř

Dušené červené zelí:

  • 1 hlávka červeného zelí 
  • 150 g cibule
  • 150 g cukru krupice
  • 80 g sádla
  • 150 ml vinného octa
  • 1 KL kmínu
  • 1 ČL soli

POSTUP

Husa:

  1. Husu zbavte krku, letek (předních částí křídel) a přebytečného tuku. Tyto části vložte do pekáče a zalijte přibližně 300 ml vody.
  2. Husu pečlivě nasolte a okmínujte zevnitř i zvenku a nechte minimálně 2-3 hodiny venku, nebo ideálně přes noc v lednici odležet. 
  3. 2-3 hodiny před pečením husu vyndejte z lednice a nechte odležet. Poté ji naplňte jablky a hruškami a nakonec si troubu předehřejte na 140 °C.
  4. Takto připravenou husu položte na rošt, který vsuňte do rozehřáté trouby a pod něj umístěte pekáč se zbylými částmi husy a vodou. Pečte 3-4 hodiny nebo doměkka. Tímto způsobem se husa upeče dozlatova ze všech stran a během pečení jí nebudete muset otáčet. Během pečení stačí párkrát přelít výpekem.
  5. Upečenou husu vyndejte z trouby a nechte přibližně 30 minut odpočinout. Z pekáče slijte téměř všechen tuk a nechte tekutinu z výpeku.
  6. Poté přiveďte na sporáku tekutinu v pekáči k varu a zredukujte pouze na tuk. Přisypte hladkou mouku a za stálého míchání zarestujte dozlatovat. Obyčejně to trvá kolem 3 minut. Poté zalijte vývarem, přiveďte k varu, stáhněte na nízký stupeň a nechte kolem 20 minut za občasného míchání probublávat.
  7. Nakonec tekutinu propasírujte přes jemné sítko a můžete podávat.

 

Karlovarský knedlík:

  1. Toustový chléb nakrájejte na kostičky přibližně 1 x 1 cm a na suché pánvi opečte dozlatova.
  2. Do mísy dejte opečený chléb, přidejte smetanu, rozpuštěné máslo a žloutek z vejce. Dochuťte solí a pepřem. Směs opatrně vařečkou promíchejte, aby se všechna tekutina vstřebala do opečených krutonů. V jiné misce si mezitím vyšlehejte sníh z bílku a opatrně ho přimíchejte do směsi. Nakonec přidejte najemno nasekanou petrželovou nať a promíchejte.
  3. Mezitím si do hrnce dejte vodu a přiveďte k varu.
  4. Z připravené směsi vytvořte válečky a zabalte je do potravinové fólie. Nezapomeňte fólii dobře utahovat, abyste z knedlíků vytlačili vzduch.
  5. Takto připravené knedlíky vařte ve vroucí vodě přibližně 20-30 minut v závislosti na velikosti knedlíků.
  6. Po uvaření knedlíky z vody vyndejte, propíchejte párátkem a nechte ve fólii alespoň 10 minut odpočinout. Poté je můžete z fólie vyndat a servírovat.

 

Dušené červené zelí:

  1. Z hlávky zelí odstraňte vnější listy a rozkrojte na čtvrtiny. Vyřízněte tuhé košťály a poté zbytek nakrájejte na tenké nudličky.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Ve vyšším hrnci si rozehřejte přibližně 60 g sádla a cibuli na něm zpěňte. Přidejte kmín a za občasného míchání orestujte dozlatova. Přidejte zelí, zamíchejte a odhrňte na polovinu kastrolu tak, abyste na druhou mohli nasypat cukr a promíchat v tuku. Jakmile začne cukr karamelizovat, promíchejte se zbytkem obsahu hrnce. Osolte, zalijte octem a pořádně vše promíchejte. Nakonec přiklopte hrnec pokličkou, stáhněte na nízký stupeň a za občasného míchání duste zelí doměkka.
  3. Dušené zelí nakonec rychle orestujte na vyšší stupeň, stáhněte z plotny a vmíchejte do něj zbylé sádlo. Případně dosolte a můžete podávat.

 

TIPY:

  • Husa bude hotová když začne maso odpadávat od kosti.
  • Slitou tekutinu z pečení husy - sádlo si uchovejte a dále používejte!

 

Dobrou chuť!