Vyzkoušejte recept na domácí tagliatelle carbonara podle Pavla Berkyho, který si můžete jednoduše připravit celý doma. Nevyžaduje mnoho ingrediencí, takže je pravděpodobně budete mít ve spíži. Výrobu domácích těstovin si můžete zjednodušit pomocí nudlovačky - ručního či automatického strojku na těstoviny. Nejrozšířenější nabídku od nás najdete od italské značky Imperia. Velkou výhodou výroby těstovin doma je také to, že si je můžete udělat v různých i zdravějších variantách, například z pohankové či celozrnné mouky. Takže jdeme na to:
Časová náročnost: 40 minut + 30 minut odpočívání těsta
Ingredience:
Domácí těstoviny
- 130 g hladké mouky typu 00 ( + cca 20 g – kdyby bylo potřeba)
- 50 g semolinové mouky
- 2 velké vejce (nebo 3 menší)
Carbonara
- 150 g pancetty nebo slaniny
- 4 žloutky
- 50 g parmazánu + extra na servis
- Olivový olej
- Sůl
- Černý pepř celý
Postup:
Těstoviny: Na pracovní desku si prosejeme 130 g hladké mouky typu 00 a 50 g semolinové mouky. Vytvoříme si důlek a do něj rozklepneme 2 celá vejce. Vypracujeme těsto, které poté zabalíme do potravinové fólie a necháme alespoň 30 minut odpočinout. Poté těsto rozdělíme na 2 části. Každou část nejprve ručně rozválíme na hrubší placku. Strojek na těstoviny nastavíme na nejvyšší stupeň a posypeme trochou mouky, aby se nám těsto při projíždění nelepilo na válce. Placku dvakrát projedeme na nejvyšší stupeň a poté s každým projetím těsta stupeň snižujeme až do předposledního stupně. Takto vyválíme i druhou placku a poté pláty těsta můžeme projet speciálním nástavcem pro tagliatelle nebo nakrájíme nožem. Nakrájené těstoviny dáme stranou a na sporák připravíme hrnec s dobře osolenou vodou (voda by měla být slaná jako moře) a přivedeme k varu.
Carbonara: Pancettu nakrájíme na malé kostky. Ve větší pánvi rozehřejeme dvě polévkové lžíce olivového oleje, přidáme nakrájenou pancettu a usmažíme dozlatova. Do misky si dáme 4 žloutky a čerstvě namletý pepř se kterým nešetříme. Vidličkou směs rozšleháme a přidáme 2-3 PL vroucí vody z hrnce na těstoviny. Přidáme 50 g nastrouhaného parmazánu, ještě jednou zašleháme a dáme stranou.
Do vroucí vody dáme vařit těstoviny a zároveň znovu rozehřejeme pánev s pancettou. Těstoviny vaříme 3-5 minut, poté nesléváme, ale cedníkem přendaváme přímo do pánve s pancettou. Přidáme 3-5 PL vody, ve které se těstoviny vařily. Na těstoviny nalejeme rozšlehané žloutky s parmazánem. Pánev ihned odstavíme a směs pořádně promícháme aby se žloutky nesrazily, ale vznikla krémová omáčka. Pokud se Vám zdá, že jsou těstoviny stále příliš suché, přilejeme ještě pár PL vody z hrnce.
Servírování:
Těstoviny naservírujeme na talíře, zasypeme parmazánem dle chuti a na každou porci přidáme špetku rozemletého čerstvého pepře.
TIP:
Místo těstovin tagliatelle můžeme použít jakýkoliv typ těstovin – např. Spagetti, linguine a jiné.
Na přípravu receptu se Vám z naší nabídky může hodit:
- Strojek, nástavce a příslušenství na přípravu domácích těstovin
- Kvalitní kuchařský nůž
- Pánev na smažení
- Mísa nebo miska
- Mlýnek na sůl a pepř
- Nový hrnec
- Užasné Microplane struhadlo
Dobrou chuť!